Wijken ontruimd voor ontmanteling blindgangers

Op twee plaatsen in Zuid-Holland ontmantelt de explosieven Opruimingsdienst (EOD) vandaag vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. In Rotterdam en Woubrugge moeten bewoners tijdelijk hun huizen uit.

De bewoners van driehonderd woningen nabij de Proveniersstraat in Rotterdam worden vanochtend geëvacueerd. Van nog eens ruim tweehonderd woningen mogen de mensen hun huis niet uit. De EOD maakt hier een 500-ponder onschadelijk.

In de nacht van 16 op 17 augustus 1941 voerde het Britse leger een bombardement uit op Rotterdam. Een bom kwam in de achtertuin van de Proveniersstraat 13 terecht. Volgens experts gaat het om een exemplaar van 500 pond, dat eigenlijk was bedoeld voor haveninstallaties aan de Waalhaven.

De blindganger moet weg, omdat op het terrein nieuwbouw komt. Het explosief wordt op de Maasvlakte tot ontploffing gebracht. De politie zet een helikopter in om te de wijk in de gaten te houden. Alle gecontroleerde woningen worden verzegeld.

In het dorp Woubrugge gaat het om 320 huizen die moeten worden geëvacueerd. In een vliegtuigwrak dat onder een berg zand bedolven ligt, zaten al jarenlang twee 500-ponders verborgen.
Submitter:  Bron: ANP