Doek valt voor Dogtroep

Het doek is gevallen voor Dogtroep. Het internationaal werkende gezelschap voor locatietheater gaf gisteravond op een desolaat terrein in Amsterdam-Noord zijn allerlaatste voorstelling. De theatergroep is daarmee na 33 jaar opgehouden te bestaan.

De laatste drie weken nam Dogtroep afscheid met een reeks voorstellingen onder de titel TO BE TO NOT BE. De productie, een van de grootste en duurste in de geschiedenis van de theatergroep, verwees naar het moment dat Dogtroep er niet meer is. De theatermakers traden op bovenop de Coentunnel, op de grens waar water, natuur en industrieterrein in elkaar overlopen. Met de keuze voor deze plek benadrukte Dogtroep "de fragiliteit van het wel en niet bestaan".

Het gezelschap zegt door de sterk verminderde subsidie van de laatste jaren niet meer te kunnen voldoen aan de eigen verwachtingen. De herinnering aan Dogtroep wordt alleen nog levend gehouden in een boek dat "als voorstelling moet dienen". Het vertelt hoe de kunstenaars met muziek, technologie, humor en weinig tekst speelden op de meest uiteenlopende locaties, van een gevangenis in Brugge tot het Plein van de Revolutie in Moskou. Ook is er nog een dvd met een documentaire over de theatergroep.