'Zeker twaalf gemeenten met IJslandse rekening'

Zeker twaalf Nederlandse gemeenten hebben geld uitgezet bij de in problemen geraakte IJslandse bank Landsbanki. Deze twaalf gemeenten hebben er een totaalbedrag van 58 miljoen euro uitstaan. Dat zegt Hans Tentij, directeur van het financiële adviesbureau Intercessie.

Intercessie adviseert gemeenten over hoe gelden het beste kunnen worden weggezet. Ook de Brabantse gemeente Asten heeft zich door het bedrijf laten adviseren, en stortte een miljoen euro op de rekening van Icesave, het dochterbedrijf van Landsbanki dat zijn verplichtingen niet meer kan nakomen. Wethouder van Financiën Peter Gerrits is bang dat zijn gemeente naar dit geld kan fluiten, zo liet hij zaterdag weten. "Maar ik neem Intercessie niets kwalijk. De bank stond als zeer betrouwbaar bekend."

Tentij wil niet zeggen om welke gemeenten het nog meer gaat. "Maar het zijn gemeenten van verschillende omvang. En daar zitten ook grote gemeenten bij." Tentij benadrukt dat hij zijn adviezen naar eer en geweten heeft gegeven. "Landsbanki leek een betrouwbare bank. Ik wil daar niet geheimzinnig over doen." Intercessie is vrijdag al benaderd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Financiën om over de problemen te praten.

Overigens vermoedt wethouder Gerrits dat het aantal gemeenten met een IJslandse rekening nog veel hoger uitvalt dan twaalf. "Er zijn meerdere adviseurs die gemeenten van dergelijke adviezen voorzien. Als die ook hebben gezegd met Icesave in zee te gaan, is dat nu nog niet bekend. Maar dat komt nog wel, wij waren als gemeente Asten toevallig de eerste", zegt de VVD'er.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt momenteel een inventarisatie van waar gemeenten en provincies gelden hebben uitstaan. Een woordvoerder kon niet zeggen hoeveel gemeenten of provincies een IJslandse rekening hebben. "Wij hebben nog geen enkel zicht hierop", stelt een woordvoerder. "We zijn nog maar net met de inventarisatie begonnen."

Ook het kabinet denkt niet dat de gemeenten die gelden hebben uitgezet bij de IJslandse bank iets valt te verwijten. Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) zei eerder op de dag voor de microfoon van Tros Kamerbreed het 'uiterst normaal' te vinden. Volgens Rouvoet had de IJslandse bank een betrouwbare status en mag een gemeente op basis daarvan besluiten hier geld weg te zetten.


'Zeker twaalf gemeenten met IJslandse rekening'  (foto: DAG)