EU-leiders zondag voor crisistop naar Parijs

De staats- en regeringsleiders van vijftien Europese landen gaan zondag naar Parijs om te praten over oplossingen voor de financiële crisis. Dat maakte het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy vandaag bekend.

De betreffende landen hanteren de euro als betaalmiddel. Ze zouden eigenlijk volgende week woensdag bij elkaar komen, maar die bijeenkomst is naar voren gehaald omdat een snellere reactie op de financiële problemen noodzakelijk zou zijn.

President van de Europese Centrale Bank Jean Claude Trichet en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zullen de vergadering ook bijwonen. Groot-Brittannië, een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door de crisis, levert geen gesprekspartners, aangezien het nog niet is overgestapt op de euro.

De top begint zondagmiddag om 17.00 uur. Volgens Sarkozy gaan de betrokkenen proberen om een gezamenlijk actieplan te maken, dat een oplossing moet bieden voor de problemen.

De afgelopen weken spraken de leiders van EU-landen al vaker uit dat eensgezinde oplossingen gevonden moesten worden. In de praktijk kwam daarvan weinig terecht. De meeste landen kwamen met aparte reddingsplannen voor de eigen banken.

Sarkozy zondag weer druk bezet..  (foto: ANP)