EU wenst iPhone met batterijklepje

Nieuwe EU regelgeving kan technologiebedrijven, met Apple voorop, flink in de problemen gaan brengen. Het is sinds 26 september in de EU niet meer toegestaan apparaten te maken met een ingebouwde accu.

Dat meldt ZDnet. Om recyclen makkelijker te maken en te voorkomen dat mensen een apparaat weggooien enkel omdat de accu dood is, moeten batterijen in apparaten door de gebruiker makkelijk verwijderd kunnen worden. Op die manier eindigen de batterijen niet op de storthoop met het apparaat, is de hoop. Veel moderne apparaten, de iPhone en iPod voorop, hebben accu's die niet door gebruiker vervangen kan worden. De EU-regel zou kunnen betekenen dat dergelijke apparaten helemaal opnieuw ontworpen moeten worden.

De wet is sinds 26 september van kracht in de EU. Een oplaadbare batterij gaat doorgaans enkele honderden laadcycli mee, en moet daarna vervangen worden. Bij sommige producten moet het apparaat daarvoor terug naar de fabriek. Dat leverde Apple in het verleden al veel protesten op van gebruikers, die zo tachtig euro betalen voor een batterij-vervanging. Nu blijken de apparaten ook nog eens onwettig. Of Apple de apparaten opnieuw moet ontwerpen is niet helemaal duidelijk. Voor de iPhone 3G bijvoorbeeld zou een goede handleiding misschien al genoeg zijn om aan de regels te voldoen. De hippe telefoon heeft namelijk twee schroefjes waarmee de telefoon open kan worden gemaakt en de batterij is dit keer niet vastgesoldeerd aan het toestel. Dat maakt vervanging door een slimme amateur in principe mogelijk.

De regels gelden niet voor alle apparaten. Als om veiligheidsredenen of medische noodzaak een vaste verbinding nodig is, gelden de regels niet. Een chip met eigen stroomvoorziening of pacemaker hoeft dus niet compleet herontworpen. In 2012 moet 25% van alle batterijen worden ingezameld voor recycling door de nieuwe wet. Op dit moment is dat in Groot-Britannië nog slechts twee procent. In Nederland gaat het beter met het inzamelen van lege batterijen. Apple heeft nog niet gereageerd op de ontdekking van ZDnet.