Politie Groningen rolt bende afpersers op

Met de aanhouding van zes verdachten denkt de politie in Groningen vijftien misdrijven te hebben opgelost. Het zestal wordt verdacht van afpersing, mishandeling en bedreiging van zowel particulieren als bedrijven, meldt de politie gisteren.

De verdachten bouwden de druk bij hun slachtoffers geleidelijk op. Ze intimideerden hen met sms'jes en telefoontjes. Wanneer de slachtoffers geen geld gaven, werden ze soms bedreigd, licht de politie toe. Sommigen werden mishandeld en in de bedrijven werden spullen vernield.

De politie hield de groep druppelsgewijs aan. De hoofdverdachten zijn een 50-jarige man uit Groningen en een 36-jarige man uit Deventer. Zij werden half september opgepakt. Daarna werd een 28-jarige Stadjer aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij drie afpersingszaken.

Eind september arresteerde de politie een 51-jarige man uit Groningen die wordt verdacht van wapenbezit en het leveren van wapens aan de hoofdverdachten. In zijn woning werden een automatisch vuurwapen en een pistool gevonden. Ook een 49-jarige man uit Groningen werd aangehouden voor het bezit van vuurwapens die hij aan een van de hoofdverdachten zou leveren. Maandag werd de laatste verdachte aangehouden, een 37-jarige Groninger. Hij wordt verdacht van uitlokking van de afpersing.

Negen particulieren en bedrijven deden aangifte. Uit verklaringen van de verdachten kwam volgens de politie naar voren dat zij in sommige gevallen hun slachtoffers willekeurig kozen. In enkele andere gevallen kregen zij de opdracht geld bij particulieren en bedrijven te innen. De politie verwacht dat er meer slachtoffers zijn, die geen aangifte durven doen.

Naast het onderzoek naar de verdachten loopt er ook een financieel onderzoek. De auto van de 50-jarige hoofdverdachte is in beslag genomen, evenals de administratie van beide hoofdverdachten. Hierdoor moet duidelijk worden of de mannen geld of spullen hebben verkregen door de misdrijven. Beide hoofdverdachten, de 28-jarige man en de 37-jarige man zitten nog vast. De Groningers van 49 en 51 zijn weer vrijgelaten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.


Politie Groningen rolt bende afpersers op  (foto: DAG)