Libië staakt olieleveringen aan Zwitserland

Libië is gestopt met de levering van olie aan Zwitserland. Dat heeft de Libische oliemaatschappij Tamoil donderdag bekendgemaakt.

Het staken van de levering is onderdeel van een diplomatieke rel tussen de twee landen. Drie maanden geleden werd de zoon van de Libische leider Moammar Gadhafi, Hanibal, samen met zijn vrouw in een luxe hotel in Genève gearresteerd omdat zij twee van hun bedienden zouden hebben geslagen. Het echtpaar werd later weer vrijgelaten en keerde terug naar Libië, maar een diplomatieke rel was het gevolg.

Libië dreigde drie maanden geleden al de olieleveringen aan Zwitserland stop te zetten, riep diplomaten terug en liet geen Zwitserse schepen meer in Libische havens toe. Twee Zwitsers in Libië werden opgepakt, maar de rechter besliste al snel dat ze weer vrij moesten worden gelaten.

Nu heeft Libië de levering van olie dan daadwerkelijk gestaakt, kennelijk om de druk op te voeren en de Zwitsers ertoe te bewegen de zaak tegen Hanibal Gadhafi te laten vallen. De Zwitserse regering liet weten op zoek te gaan naar andere leveranciers van olie. Het land is voor twintig procent van zijn brandstofvoorziening afhankelijk van Libië.