'NAVO gaat Somalische piraterij bestrijden'

De ministers van defensie van de NAVO zijn het vandaag eens geworden over het sturen van schepen naar Somalië om vaartuigen met voedselhulp aan boord te beschermen tegen piraterij. Dat heeft een woordvoerder van het bondgenootschap gezegd.

De schepen worden 'vlug' naar het gebied gestuurd en zullen samenwerken met andere organisaties, waaronder de Europese Unie.

De behoefte aan een gecoördineerde internationale aanpak van de toenemende piraterij is sterk gegroeid na de kaping van een Oekraïens vrachtschip vorige maand. Dat vaartuig had 33 Russische tanks aan boord.

Verschillende EU-lidstaten kondigden vorige week aan patrouilleschepen naar het gebied te sturen om de piraterij te bestrijden, Rusland heeft inmiddels laten weten met het Westen te willen samenwerken. Amerikaanse oorlogsschepen hebben zich van hun contraterroristische taken afgewend om zich op de Somalische bandieten te richten.

De NAVO heeft sinds 2001 op de Middellandse Zee ook patrouilles varen om terroristen af te schrikken. Een soortgelijke operatie zou volgens deskundigen voor de Hoorn van Afrika, waar Somalië ligt, ook ingesteld kunnen worden.