Amsterdam weert vervuilend vrachtverkeer

Vervuilende vrachtwagens mogen vanaf vandaag Amsterdam niet meer in. Wethouder van Milieu Marijke Vos (GroenLinks) heeft de milieuzone officieel geopend. De zone geldt voor heel de stad binnen de ringweg A10, met uitzondering van een deel van Amsterdam-Noord. Daar is volgens de gemeente de lucht nog dermate schoon dat het verbannen van vervuilende vrachtwagens nog niet nodig is.

Volgens Vos is de milieuzone hard nodig om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. "Amsterdammers krijgen zo een schonere lucht. Voor bewoners van drukke straten zal dit een hele verbetering zijn." De wethouder complimenteert het bedrijfsleven, dat volgens haar actief heeft bijgedragen om de zone tot stand te brengen.

Niet alle vrachtwagens wordt daadwerkelijk de toegang tot de hoofdstad geweigerd. Vrachtwagens met een moderne motor die weinig vervuilt, mogen tot 2010 nog gewoon de stad in en uit. Vanaf 2010 worden de toelatingseisen verscherpt. Oudere vrachtwagens mogen de stad wel in als ze beschikken over een roetfilter.

Tot 9 januari volgend jaar is er een gewenperiode. In die tijd kunnen vrachtwagens worden voorzien van een roetfilter en wordt er niet bekeurd. Vanaf die datum gaat de politie boetes uitdelen. Een eigenaar van een vervuilende truck die in de stad wordt betrapt, moet dan 150 euro betalen. De controle wordt gedaan door agenten en door camera's die onder andere op de A10 zijn geplaatst. In totaal markeren ruim driehonderd verkeersborden de milieuzone. De Amsterdamse gemeenteraad heeft in juni ingestemd met het plan om ook vervuilende auto's uit de stad te weren.