Horeca boos op sluitingstijden West-Friesland

Koninklijke Horeca Nederland heeft laten weten fel tegen het plan van de tien West-Friese gemeenten te zijn om drankmisbruik bij jongeren een halt toe te roepen. In het plan staat dat de horeca na 12 uur 's nachts geen nieuwe klanten meer mag toelaten en dat cafés om 02.00 uur moeten sluiten, tenzij het bedrijf aan strenge eisen voldoet. Volgens Koninklijke Horeca Nederland zal de overlast op straat en het aantal illegale zuipketen door deze maatregelen toenemen.

Burgemeester Jan Baas van Enkhuizen is lid van de stuurgroep die de maatregel in wil voeren: "Wij denken dat ons voorstel, dat de diverse gemeenten nog moeten goedkeuren, een voorbeeld voor overig Nederland kan zijn." De gedachte achter de maatregel is dat jongeren geen drugs nodig hebben om de avond en nacht door te komen als ze vroeger uitgaan.

Volgens Joost Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland zal de maatregel juist voor meer problemen zorgen. "Onderzoekern hebben aangetoond dat het beter is als ondernemers zelf bepalen wanneer ze kunnen sluiten. Dan heb je minder overlast op straat", aldus Prinssen. Volgens Prinssen zal het voorstel om eerder te sluiten niet breed gedragen worden door de horecaondernemers. "Integendeel. het voorstel van West-Friesland vormt een trendbreuk."

Met dank aan dimage voor de submit.