Doelstelling filevrije dag niet gehaald

De doelstelling om Nederland vandaag een dag filevrij te houden is niet gehaald. Rond 06.30 uur stonden er al tien files, zo blijkt uit gegevens van de VerkeersInformatieDienst. De eerste stond even voor 06.00 uur op de A12 tussen het Gelderse Oosterbeek en het knooppunt Maanderbroek. De ANWB, een van de organisators van de filevrijedag, wijst erop dat die door uitgelopen werkzaamheden komt. Dat geldt echter niet voor een groot deel van de overige files.

De VID noemt de verkeersdrukte in de vroege ochtend niet anders dan normaal. Zowel de ANWB als de VerkeersInformatieDienst verwacht dat de rest van de ochtendspits wel aanzienlijk rustiger verloopt dan normaal.

Naast de ANWB werken onder meer de NS en de Rabobank aan de filevrije dag mee. Zij roepen alle automobilisten in Nederland op hun werk- en reispatroon aan te passen. Als slechts tien procent van alle filerijders in de spits zijn gedrag aanpast, zouden er al minder files zijn. Meer dan honderd werkgevers en organisaties doen mee aan de actie.

Om de actie te laten slagen, zouden tachtig tot honderdduizend filerijders mee moeten doen. De teller staat vandaag op negentigduizend.