Kwart zoogdieren met uitsterven bedreigd

Zeker een kwart van alle zoogdieren wordt met uitsterven bedreigd. De dieren staan op een rode lijst die is samengesteld door International Union for the Conservation of Nature (IUCN). De organisatie spreekt van een ware uitstervingscrisis. Op de lijst staan 1141 van de in totaal 5487 zoogdiersoorten die worden bedreigd omdat hun leefgebied steeds meer verdwijnt of omdat er op ze gejaagd wordt.

Ongeveer 188 zoogdiersoorten zijn in kritieke toestand, één daarvan is de Iberische lynx. Er wordt van uitgegaan dat er minder dan honderd van deze grote katten in het wild leven. Ook de Tasmaanse duivel, het Chinese Pater-Davidshert en de Klapmuts (een soort zeehond) worden ernstig met uitsterven bedreigd. Van deze 188 zeer bedreigde diersoorten zijn er waarschijnlijk al 29 uitgestorven, waaronder de Chinese vlagdolfijn.

Het werkelijke aantal bedreigde soorten zoogdieren zou nog hoger kunnen uitvallen, waarschuwt de IUCN. Het is de wetenschappers namelijk niet gelukt voor 836 soorten genoeg gegevens te verzamelen waardoor er dus geen conclusie kan worden getrokken over hun status. De IUCN is een internationaal samenwerkingsverband van overheden en ongeveer negenhonderd natuur- en milieuorganisaties.

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. De Afrikaanse olifant, die jaren met uitsterven werd bedreigd, is van de rode lijst verdwenen. Ook het wilde paard staat dankzij intensieve fokprogramma's en uitzettingen in de jaren '90 in Mongolië, niet langer op de lijst.


De Iberische of Pardellynx (Lynx pardinus) (Foto: Wikipedia/lynxexsitu)