Geen files vandaag!

De eerste Nationale Filevrije Dag van vandaag is nu al een doorslaand succes.

En, wat doe jij vandaag? Sta je stil in de file of doe je mee aan de Nationale Filedag? Als het goed is, komt Nederland vandaag massaal in opstand tegen de eindeloze files. Het credo luidt: 'Files creëren we zelf, dus moeten we ze ook zelf oplossen!' Het scheelt de economie in ieder geval een heleboel geld.

Vervoersbrancheorganisaties EVO en TLN hebben namelijk berekend dat het bedrijfsleven maar liefst zes miljoen euro kan besparen vandaag. Dit doordat met de vrije doorgang onder meer benzinekosten worden bespaard en tijdverlies beperkt blijft. ANWB-woordvoerder Ad Vonk noemde het initiatief eerder deze week al een doorslaand succes, ook al zou het verkeer vandaag her en der vast staan.

Volgens de zegsman is het doel al gedeeltelijk bereikt doordat erg veel bedrijven en individuen de afgelopen maanden afspraken hebben gemaakt over thuiswerken, flexibeler werken en een keertje niet met de auto op weg gaan. Toch lijkt de keuze van het tijdstip niet erg logisch. De dinsdagen en donderdagen in oktober en november zijn juist de dagen met de hoogste filedruk, aldus de Verkeers Informatie Dienst (VID).

De NS voert vandaag een experiment uit: op het traject Ede/Wageningen-Amsterdam Zuid worden extra treinen ingezet, als voorproefje op het 'spoorboekloos' rijden. Op de speciaal voor de dag gemaakte internetsite staan ongeveer tachtigduizend positieve reacties en steunbetuigingen voor dit initiatief. TNO gaat de effecten van de Filevrije Dag meten.

Alles over de Filevrije Dag

Foto's autoloze zondag 1973


Geen files vandaag!  (foto: DAG)