Overzicht leefbaarheid wijk op internet

Mensen die willen weten hoe het met de leefbaarheid van een wijk zit kunnen informatie daarover nu vinden op internet. Op de website www.leefbaarometer.nl staat de leefbaarheidsscore van alle Nederlandse wijken. Minister voor Wijken Ella Vogelaar (PvdA) lanceerde de website gisteren.

Volgens de minister wordt de Leefbaarometer 'hét instrument waarmee de leefbaarheid van Nederlandse wijken en buurten op allerlei niveaus in kaart gebracht gaat worden'.

Op dit moment is informatie over de jaren 1998, 2002 en 2006 beschikbaar, in het tweede kwartaal van volgend jaar komen hier de gegevens van dit jaar bij. Daarna wordt de Leefbaarometer iedere twee jaar geactualiseerd. Op deze manier wordt de ontwikkeling van een bepaalde wijk zichtbaar gemaakt. Ook wordt duidelijk of er bijvoorbeeld bij de veertig zogenoemde Vogelaarwijken sprake is van een 'waterbedeffect', waarbij de problemen zich verplaatsen naar nabijgelegen wijken.

Behalve de algemene leefbaarheidsscore zijn ook de afzonderlijke aspecten die een wijk leefbaar maken inzichtelijk, zoals de veiligheidssituatie, de sociale samenhang, het voorzieningenniveau en de bevolkingssamenstelling. De website is niet alleen bedoeld voor burgers, maar ook voor gemeenten, die hun beleid kunnen aanpassen op de leefbaarheidsscores. Deze score is vastgesteld aan de hand van 49 indicatoren.