EU wil betere bescherming internetkoper

De Europese Commissie wil consumenten die aankopen doen via internet meer rechten en meer bescherming geven. Gisteren werd een voorstel ingediend om oneerlijke contractvoorwaarden op een zwarte lijst te plaatsen.

Commissielid Meglena Kuneva zei dat er ook een verplichte bedenktermijn moet komen, zodat mensen binnen een redelijke termijn nog op hun beslissing tot een aankoop terug kunnen komen. Volgens haar kopen internetgebruikers nog te veel spullen binnen hun eigen land, ook als dat duurder is dan in een ander EU-land. "We hebben een Europees vangnet van rechten nodig, zodat consumenten voldoende zekerheid hebben om overal met een gerust hart aankopen te kunnen doen", zei ze.

Momenteel koopt slechts een op de vijf internetshoppers goederen in het buitenland, hoewel er grote prijsverschillen zijn binnen de 27 landen van de Europese Unie. Zo zijn elektronische goederen gemiddeld 33 procent duurder in Oostenrijk dan in Duitsland en kost kleding in Frankrijk negentien procent meer dan in Italië.