Pechtold: hervorm arbeidsmarkt alsnog

Het kabinet moet de arbeidsmarkt en de woningmarkt alsnog hervormen. Dat heeft Alexander Pechtold gezegd in het televisieprogramma Jorritsma Blikt Vooruit.

Het kabinet zou zich te veel richten op vooruitgang in de koopkracht dit jaar. Met aardgasbaten en subsidies uit de Europese Unie probeert het kabinet volgens de fractievoorzitter van D66 een rooskleurig beeld te geven van de situatie.

Nederland moet zijn pijlen volgens Pechtold richten op de economische ontwikkeling op de langere termijn. "We moeten een sociaal stelsel creëren waarin mensen werkzekerheid hebben, want baanzekerheid is een illusie geworden."

Veel kleine bedrijven zouden nu nog aarzelen met het aannemen van nieuwe werknemers omdat de hervorming van de arbeidsmarkt is uitgebleven. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) en de PvdA konden het eerder dit jaar niet eens worden over versoepeling van het ontslagrecht. Hierdoor kwam er geen hervorming van de arbeidsmarkt, terwijl daardoor volgens Pechtold tweehonderdduizend nieuwe banen hadden moeten ontstaan.