PvdA stijgt, TON daalt in peilingen

PvdA-leider Wouter Bos wint aan vertrouwen. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is zijn partij die nu 33 zetels in de Tweede Kamer heeft gestegen van 16 naar 19 zetels.

De daling van de populariteit van Trots op Nederland (TON) van Rita Verdonk zet zich deze week voort. TON zakt van 10 naar 7 Kamerzetels, blijkt vandaag uit de peiling. D66 blijft stijgen. De driekoppige fractie staat in deze peiling op 16.

De achterban van de PVV die in mei zei te zullen kiezen voor TON is vrijwel geheel weer terug, zo meldt De Hond. De partij van Geert Wilders heeft nu 9 Kamerleden, maar zou er 17 krijgen als er nu verkiezingen komen. Daarmee zou de PVV even groot worden als de grootste oppositiepartij, de SP, die nu 25 Kamerzetels heeft.

Ook de meeste weggelopen VVD-stemmers zijn weer terug bij hun liberale partij. In mei koos nog 44% van hen voor TON, nu is dat nog 10%. Twee derde van deze groep kiest nu weer voor de VVD, een derde is overgestapt naar de PVV. De VVD die nu met 22 mensen in de Kamer zit, staat net als vorige week op 21.

Het CDA (nu 41 zetels) verliest een zetel komt uit op 32. GroenLinks (nu 7 zetels) blijft stabiel staan op 11. De ChristenUnie is nog stabieler en blijft op het huidige aantal van 6. Ook de SGP en de Partij voor de Dieren houden 2 zetels, net zoveel als ze nu hebben.


PvdA-leider Wouter Bos ziet partij weer wat stijgen  (foto: ANP)