'Regenwoud verdwenen in 2030'

Het grootste regenwoud ter wereld, het Amazonewoud, zal volgens het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Ruimtelijke Ordening in 2030 geheel verdwenen zijn als de houtkap zo door gaat. Alleen al in augustus van dit jaar ging er 800 vierkante kilometer van het woud verloren, dat is meer dan twee keer zo veel als in de maand juli. Hiermee komt de totale ontbossing dit jaar 230 procent hoger te liggen dan vorig jaar.

De afgelopen twintig jaar is er een gebied zo groot als Frankrijk aan regenwoud verdwenen. Tachtig procent daarvan is verdwenen door illegale houtkap. Als deze illegale houtkap zo door gaat, zal er volgens het instituut in 2030 geen spoor meer zijn van het Amazonewoud. Dit woud was ooit zeven miljoen vierkante kilometer groot, waarvan 65 procent zich op Braziliaans grondgebied bevond.

Niet alleen door de houtkap zelf verdwijnt het woud snel. Het kappen zorgt namelijk ook voor het zogenoemde domino-effect. Door de houtkap verdrogen grote stukken van het woud, waardoor bosbranden meer kans krijgen. Steeds meer woud wordt door deze branden vernietigd, waarbij de regel geldt: weg is weg en komt nooit meer terug.

Met dank aan FIGJAM voor de submit.