Bijlmerramp voor zestiende keer herdacht

In Amsterdam-Zuidoost is de Bijlmervliegramp herdacht. Bij Het Groeiend Monument was het om 18.35 uur een minuut stil. Vijf minuten later begon een kranslegging bij het monument dat ook wel 'de boom die alles zag' wordt genoemd en tussen de destijds getroffen flats ligt. Er ging dit jaar geen optocht aan de herdenking vooraf.

De herdenking trok naar schatting ongeveer vijftig man. Er werd onder meer stilgestaan bij het overlijden van Willem Symor, die beter bekend is als 'pa Sem'. Hij werd een lokale held toen hij tijdens de ramp een jongetje uit een brandende flat redde. Daarbij raakte hij zelf zwaargewond. Symor overleed begin vorige maand op 72-jarige leeftijd in Suriname. Een daartoe in het leven geroepen comité hoopt dat bij de volgende herdenking een bronzen borstbeeld kan worden onthuld van pa Sem.

Op 4 oktober 1992 boorde een Israëlische El-Al Boeing zich in de flats Kruitberg en Groeneveen. Daarbij kwamen officieel 43 mensen om het leven, van wie het merendeel flatbewoners. Vandaag werd voor elk slachtoffer een kaarsje gebrand. Traditiegetrouw vliegen er tijdens de plechtigheid geen vliegtuigen over de Bijlmer.

De herdenking werd georganiseerd door de Stichting Beheer Het Groeiend Monument. Op het programma stond onder meer een toespraak van PvdA'er Freek Ossel, die staatssecretaris Ahmed Aboutaleb opvolgde als wethouder Werk en Inkomen in Amsterdam. Ook het stadsdeel Zuidoost gaf acte de présence.