'RET-controleurs mishandelen reizigers'

Controleurs van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET mishandelen regelmatig reizigers. Dit beweert oud-controleur Ed van Heijzen in een boek dat deze maand verschijnt. GroenLinks-raadslid Arno Bonte eist naar aanleiding van het boek een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van geweld door RET-controleurs. De RET zegt niet op de hoogte te zijn van incidenten.

Van Heijzen beschrijft in zijn boek incidenten waarbij RET-controleurs mensen vuistslagen uitdeelden tijdens controles, reizigers schopten terwijl ze al geboeid waren en ongevraagd in tassen keken. Van Heijzen beweert dat dit gedrag nog steeds plaatsheeft.

"Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht", vindt Bonte. "Geweld in het openbaar vervoer is onacceptabel, of het nou afkomstig is van reizigers of van controleurs. Eigenlijk vind ik het laatste nog erger." Een onderzoek moet uitwijzen of en in welke mate geweld van controleurs voorkomt in Rotterdam. Coalitiepartij GroenLinks is met twee zetels in de gemeenteraad vertegenwoordigd.

Voor de RET kwamen de ontboezemingen van Van Heijzen als een complete verrassing. "We hebben dit vrijdagmiddag via de media moeten vernemen. Van de auteur van dit boek hebben we niets gehoord", zei een woordvoerder vandaag. Bij de RET zijn geen incidenten bekend van geweld door eigen personeel. "We herkennen ons niet in het beeld dat Van Heijzen schetst".