Marokkanen plunderen super in Gouda

In Gouda hebben zo'n twintig Marokkaanse jongeren donderdag de MCD-supermarkt aan het Driewegplein geplunderd. De politie kwam pas na vijf kwartier opdagen omdat de zaak geen hoge prioriteit had. De daders waren immers toch al verdwenen en in de tussentijd waren er bovendien nog twee andere incidenten waarbij directe inzet vereist was, zo verklaart een politiewoordvoerder vandaag in De Telegraaf de gang van zaken.

Volgens de filiaalmanager is op de haarscherpe videobeelden te zien dat de uitsluitend uit Marokkanen bestaande losgeslagen puberbende zonder het verplichte winkelwagentje of mandje plotseling dreigend de supermarkt binnenstormt. Buiten het zicht van de camera's laden ze volgens de manager de meegebrachte rugzakken vol met snoep en blikjes drank. ''Ze wisten precies waar de camera's hangen. Er moet dus wel sprake zijn geweest van een gecoördineerde actie", aldus de filiaalchef.

Een medewerkster van de supermarkt sprak een van de Marokkaanse huftertjes aan op zijn gedrag, waarop zij van dichtbij werd bekogeld met gestolen rollen Dextro-druivensuiker. Zij hield daar een grote blauwe plek aan over. Ze gaat daarvan aangifte doen van mishandeling. Aangifte van diefstal van de dextrorollen is niet mogelijk, omdat volgens de politie ''de rollen Dextro toch weer terug zijn."

'Buiten proportie'
Gisteren liet korpschef Jan Stikvoort van de politie Hollands-Midden weten dat er niets bijzonders aan de hand is in Gouda met Marokkaanse jongeren en dat de politiek de zaken enorm opklopt. Ook de Amsterdamse burgemeester Job Cohen zegt vandaag in een interview met de Volkskrant dat het debat in de Tweede Kamer over de problemen met de Marokkaanse jeugd in Gouda 'buiten proporties' was.

Cohen: ''De problematiek met Marokkaanse jongeren is serieus, ook in Gouda, en mensen hebben daar last van. Maar de politie doet er veel aan. Dat is in het Kamerdebat over Gouda echter niet naar boven gekomen.''

Eerder deze week werd bekend dat een groep van vijftien Marokkaanse reljongeren vorige week in Amsterdam een filiaal van Albert Heijn heeft geplunderd en daarna het personeel bedreigde.