'Ontwikkelingsgeld voor terugkeer asielzoekers'

Het CDA wil geld van Ontwikkelingssamenwerking steken in de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het geld is bedoeld voor een plan van het Platform duurzame terugkeer van hulporganisaties als Oxfam om asielzoekers te begeleiden in het land van herkomst.

Tweede Kamerlid Wim van de Camp (CDA) zei vandaag naar aanleiding van een bericht in Trouw dat het platform spreekt van 10 miljoen euro voor de begeleiding van enkele honderden mensen. Als dat goed werkt kan het meer worden, zei hij. Volgens Van de Camp zit Ontwikkelingssamenwerking ruim genoeg in haar budget om de kosten te betalen.

De christendemocraat hoopt met het plan de terugkeer aantrekkelijker te maken. Nu loopt dat slecht. "Slechts 45 procent van de afgewezen asielzoekers vertrekt vrijwillig, dan wel gedwongen. Er moeten nieuwe maatregelen komen", zegt van de Camp.

Overigens bestaat er al een vertrekpremie voor vrijwillig terugkerende asielzoekers. Die premie kan oplopen tot duizenden euro's voor een heel gezin. Volgens Van de Camp gaat veel van dat geld op aan vliegreizen, sociale cadeautjes en afbetalingen van leningen aan mensensmokkelaars. Hij wilde vandaag niet zeggen dat die regeling moet worden afgeschaft, maar vindt wel dat het efficiënter moet en zal dat volgende week aan de orde stellen.

Tweede Kamerlid Wim van de Camp (CDA)  (foto: ANP)