Reconstructie hoofd moet moord uit 2005 oplossen

In een poging de identiteit te achterhalen van een lijk dat drie jaar geleden werd gevonden in Huizen, heeft de politie een reconstructie van het hoofd laten maken. In september 2005 werd in de Noord-Hollandse plaats in een verbrande kast een verkoold lichaam aangetroffen, dat was ontdaan van hoofd en handen. De ontbrekende lichaamsdelen werden bijna elf maanden later gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen.

Onderzoek wees destijds uit dat het hoofd en de handen een tot drie weken in het water hadden gelegen en dat ze bij het eerder gevonden lichaam hoorden. De politie vermoedt dat de kast waarin het stoffelijk overschot werd gevonden, is gebruikt bij het vervoeren van het lijk.

De reconstructie van het hoofd is al eind 2006 gemaakt maar nog niet eerder in de media getoond. Volgens een politiewoordvoerder waren er toen nog voldoende sporen waaruit kon worden afgeleid dat de zaak zou worden opgelost. Dat bleek echter ijdele hoop en daarom is besloten de reconstructie alsnog te tonen.

Het slachtoffer komt vermoedelijk uit Zuid- of Midden-Amerika. De politie zegt niet direct uit te gaan van een afrekening in het criminele circuit, maar ook rekening te houden met andere mogelijkheden, zoals problemen in de relationele sfeer.

Eerder dit jaar is een reconstructie gemaakt van het hoofd van een dode vrouw die in oktober 2005 in Schiedam werd gevonden. Vorig jaar werd een gezichtsreconstructie getoond van het zogenoemde 'kofferlijk' dat in september in een koffer in een gracht in Almere-Haven werd gevonden. Eerder werd het middel gebruikt om meer te weten te komen over het 'meisje van Nulde' en het 'Maasmeisje'. Na de reconstructie van het hoofd van laatstgenoemde kwamen honderden tips binnen. Beide zaken zijn inmiddels opgelost.


Gereconstrueerd hoofd van het slachtoffer  (foto: DAG)