Fles moet liggen op de band

Klanten moeten hun glazen flessen bij de supermarkt voortaan neerleggen op de lopende band bij de kassa. Gebeurt dat niet, en de staande fles valt, dan is de supermarkt verantwoordelijk voor de schade die de fles bij de klant aanricht. Dat was het oordeel van het Haagse gerechtshof afgelopen donderdag na een proces tegen winkelketen Jumbo dat zeven jaar duurde.

De uitspraak is aanleiding voor het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging voor supermarkten, om te kijken of er maatregelen getroffen moeten worden. Woordvoerster Miranda Boer: "We hebben de lopende band nooit als een risico gezien, maar deze uitspraak verandert dat." Gedacht wordt aan bordjes of stickers bij de kassa's om klanten te attenderen op de nieuwe regel. Uiteindelijk mogen de supermarkten zelf bepalen welke maatregelen ze nemen.

De zaak

Heleen Matthijsse uit Middelburg had de zaak tegen de supermarkt aangespannen. Zeven jaar geleden raakte zij zwaargewond aan haar arm toen een glazen Breezer-flesje van de lopende band bij de kassa viel. Haar dochter had deze op de band gezet toen zij met de kassière een praatje maakte. Omdat de 'trechter' die de boodschappen naar de kassa geleidt niet goed werkte, viel het glazen flesje op de grond.

Door de val brak het flesje en een groot stuk glas raakte Matthijsse in haar onderarm. Dit resulteerde in een slagaderlijke bloeding. Matthijsse is door een spierziekte aan een rolstoel gekluisterd en zegt door het incident het laatste beetje zelfstandigheid dat ze had kwijtgeraakt te zijn. Zij eiste een schadevergoeding van Jumbo.

De uitspraak

Matthijsse heeft zeven jaar geprocedeerd, waarbij ze werd bijgestaan door raadsmaan Reinoud Schoemaker. Ze kreeg gisteren haar gelijk van de rechter, die oordeelde dat staande flessen op de lopende band bij de kassa gevaarlijk zijn en de Jumbo wist dat volgens de rechter.

De exacte schadevergoeding is nog niet vastgesteld. "We gaan uit van 30.000 à 40.000 euro smartengeld en een vergoeding van de huishoudelijke hulp à 1500 euro per maand, haar leven lang", aldus Schoemaker. "Een heel bedrag dus."

Supermarkt Jumbo heeft de mogelijkheid om in cassatie te gaan tegen de uitspraak.

Met dank aan DJMO voor de submit.