Vaker brand en minder rookmelders bij allochtonen

Van de allochtone huishoudens heeft 57 procent een rookmelder in huis. Huishoudens met een laag inkomen, minder dan dertigduizend euro, hebben in 63 procent van de gevallen een rookmelder. Beide groepen liggen beneden het landelijk gemiddelde van 72 procent. Daarom staan de Brandpreventieweken dit jaar in het teken van rookmelders, vooral in huizen van allochtonen en mensen met lage inkomens. De preventieweken starten vandaag.

Door het ontbreken van rookmelders lopen deze twee 'risicogroepen' een dubbel risico op brand in hun huis. Eerder onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting liet zien dat 42 procent van de allochtonen zonder rookmelder er nog nooit aan heeft gedacht er een te kopen. Bij autochtonen ligt dat percentage op negentien. "Blijkbaar schiet de voorlichting over brandveiligheid te kort en bereikt zij de groep allochtonen slecht", constateert de stichting.

Daarom zijn preventieteksten vertaald in het Turks en Arabisch en wordt komende weken voorlichting gegeven door brandweerkorpsen en woningbouwcorporaties, gericht op allochtonen en mensen met lagere inkomens.

De preventieweken eindigen op 25 oktober, op de Nationale Rookmelderdag.