VS wil meer wapens verkopen aan Taiwan

De Amerikaanse regering heeft vrijdag het voornemen bekendgemaakt om voor 6,5 miljard dollar aan wapens te verkopen aan Taiwan. Het voornemen zal ongetwijfeld tot ongenoegen leiden bij China en kan daardoor gevolgen hebben voor de onderhandelingen over het kernwapenprogramma van Noord-Korea.

De Verenigde Staten willen onder andere Apache-helikopters en Patriot III-raketten aan Taiwan leveren. Leden van het Congres hebben dertig dagen de tijd om op de voorgenomen wapenverkoop te reageren. Als er geen bezwaren komen, kan de overeenkomst met Taiwan worden gesloten.

De VS is de belangrijkste bondgenoot van Taiwan en reeds de grootste wapenleverancier van het land. De VS wil Taiwan de verdedigingswapens leveren die het nodig heeft om sterk te zijn, zo stond in een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken. Het Amerikaanse ministerie van defensie stelde dit jaar in zijn jaarlijkse rapport over de Chinese defensie dat China zijn militaire overwicht over Taiwan blijft vergroten.

Het zogenoemde zeslandenoverleg over Noord-Korea wordt gevoerd onder leiding van China. De andere vijf landen zijn behalve Noord-Korea zelf de VS, Zuid-Korea, Rusland en Japan. Noord-Korea heeft beloofd zijn kernwapenprogramma stop te zetten, maar dreigt het momenteel weer te hervatten.