Kinderen van rokers verslaafd aan nicotine

Ouders die roken zorgen ervoor dat hun kinderen ook verslaafd raken aan nicotine. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Montreal. Door passief roken komen de kinderen met de verslavende stof in aanraking, wat er voor zorgt dat ze dezelfde symptomen krijgen als verslaafde rokers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan depressies en slapeloosheid.

Lange tijd werd er aangenomen dat mensen die niet roken geen nicotineverslaving kunnen ontwikkelen. Uit het nieuwe onderzoek blijkt nu dus dat dit een fabeltje is. In Quebec werden 1800 kinderen tussen de 10 en 12 jaar ondervraagd over hun gezondheid en hun gedrag. Ook werd er gevraagd of ze regelmatig bloot werden gesteld aan sigarettenrook. Uit de onderzoeksreslutaten blijkt dat vijf procent van de kinderen die nog nooit zelf gerookt hebben, maar wel regelmatig passief roken, sympomen heeft die duiden op een nicotineverslaving.

Volgens de onderzoekers blijkt uit de resultaten maar weer eens hoe belangrijk het rookverbod in publieke ruimtes is. Zij stellen voor nog meer aandacht te vestigen op de gevaren van roken, in het bijzonder in de buurt van kinderen. Daarbij benadrukken ze dat het helemaal niet ingewikkeld is om je kinderen tegen rook te beschermen, simpelweg door niet te roken in een ruimte waar het kind zich bevindt.


Kinderen van rokers verslaafd aan nicotine