Wall Street hard onderuit door zorgen economie

Wall Street is donderdag fors lager gesloten. Zorgen over de staat van de Amerikaanse economie overschaduwden de hoop dat het reddingsplan voor de financiële sector wordt goedgekeurd.

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 3,2 procent lager op 10.482,45 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 4,0 procent tot 1.114,28 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 4,5 procent afstond tot 1.976,72 punten.

Economische zorgen werden aangewakkerd door tegenvallende cijfers over het aantal werkloosheidsuitkeringen. Deze stegen onverwacht met 1.000 naar 497.000, het hoogste niveau sinds september 2001. Er was een daling met 18.000 voorzien.

Daarnaast zorgde een tegenvallend rapport over de fabrieksorders voor extra druk op de stemming. De vraag naar geproduceerde goederen nam in augustus af met 4 procent, waar op een afname van 3 procent werd gerekend.

Een winstwaarschuwing van Marriott International (-5,3 procent) gaf het sentiment een extra tik. Het hotelconcern boekte in het derde kwartaal een 28 procent lagere nettowinst. Daarbij gaf het concern aan dat de resultaten over het vierde kwartaal niet aan de verwachtingen zullen voldoen en dat 2009 een "bijzonder uitdagend" jaar zal worden.

Aandelen van bedrijven die veel lijden onder economische tegenwind verloren donderdag fors. Alcoa en Caterpillar hoorden bij de sterkste dalers. Het aluminiumbedrijf gaf 8,9 procent prijs, terwijl de fabrikant van graafmachines 8,3 procent daalde.

Zwaargewicht General Electric (-9,6 procent) was de grootste procentuele daler, door zorgen over de financiële tak van het conglomeraat. Woensdag maakte GE bovendien een claimemissie van $12 miljard bekend en meldde het dat superbelegger Warren Buffett voor $3 miljard aan preferente aandelen koopt.

Financiële waarden hielden de schade aanvankelijk beperkt maar verloren in de laatste uren. Bank of America en Citigroup daalden achtereenvolgens 4,6 procent en 2,2 procent. JP Morgan Chase deed het beter met een stijging van 1,2 procent.

De Securities and Exchange Commission (SEC) meldde dat het verbod op short-selling wordt verlengd tot 17 oktober of drie werkdagen nadat het reddingsplan is aanvaard.

Buiten de Dow stond ConocoPhillips in de aandacht. Het derde oliebedrijf van de VS verwacht in het derde kwartaal lagere prijzen voor olie en gas en afnemende marges. Het aandeel daalde 4,2 procent.

Ondertussen keken beleggers gespannen uit naar nieuws over de politieke ontwikkelingen rond het reddingsplan voor de financiële sector. De Senaat keurde het aangepaste plan afgelopen nacht goed, twee dagen nadat het Huis van Afgevaardigden het oorspronkelijke plan nog verwierp. Hoogstwaarschijnlijk buigt het Huis van Afgevaardigden zich vrijdag weer over het reddingsplan.

De olieprijs is donderdag 4,6 procent lager gesloten door een stijgende dollar en nieuwe cijfers die wijzen op economische achteruitgang in de VS en Europa. De novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot $4,56 lager op $93,97.