Ouders zieke Chinese baby stappen naar rechter

De ouders van een Chinese baby die ziek zou zijn geworden door met melamine vervuild melkpoeder hebben het zuivelbedrijf Sanlu voor de rechter gedaagd. Ze eisen omgerekend vijftienduizend euro schadevergoeding van het bedrijf, de fabrikant van de babyvoeding.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat Chinese burgers de rechter hebben ingeschakeld naar aanleiding van het melamineschandaal. Vier baby's zijn overleden en zo'n 54 duizend baby's zijn ziek geworden door melkpoeder met melamine, dat nierstenen en nierfalen kan veroorzaken.

Of de rechtbank de zaak in behandeling neemt is nog niet bekend, maar volgens Jerome Cohen, deskundige op het gebied van de Chinese rechtspraak, is het al verrassend dat het stel een verzoek bij de rechter heeft mogen indienen. "Dat is op zich al nieuws", aldus Cohen, die is verbonden aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van New York.

Na de aardbeving die China in mei trof hebben verschillende ouderparen die een kind verloren geprobeerd plaatselijke overheden voor de rechter te slepen, maar hun werd geld geboden om daarvan af te zien. Bij de aardbeving kwamen veel kinderen om het leven doordat hun slecht gebouwde scholen instortten.

Woensdag werd bekend dat in de producten van nog eens vijftien Chinese zuivelbedrijven melamine is aangetroffen. Tot nu toen waren er vijf zuivelbedrijven bij het schandaal betrokken.

Australië en Japan haalden woensdag toetjes die melk met melamine bevatten van de markt en Hongkong en Thailand maakten bekend de stof te hebben aangetroffen in geïmporteerde producten die Chinese melk bevatten.