Verplegers boos over spotje landmacht

Een nieuw wervingsspotje voor de Landmacht, waarbij een verpleegster met een blauw oog voorzien wordt van het predikaat 'geschikt', is verpleegkundigen en verzorgenden in het verkeerde keelgat geschoten. Branchevereniging Nu'91 eist dat het spotje per direct van de buis wordt gehaald.

In het filmpje loopt de gekwetste verpleegster een patiëntenkamer binnen en vraagt met een glimlach aan een patiënt of die vandaag wel meewerkt. Vervolgens wordt in beeld een vakje met 'geschikt' aangekruist. De reclame suggereert volgens branchevereniging Nu'91 dat het stoer is voor een verpleegkundige om klappen te krijgen en toch je werk te blijven doen.

De beroepsvereniging zegt al jaren te pleiten voor een veilige werkomgeving voor verpleegkundigen en dringt er bij werkgevers op aan daarvoor te zorgen. Ook vindt Nu'91 het vreemd dat Defensie met zo'n spotje komt terwijl onlangs opnieuw geweld tegen ambulancepersoneel voor ophef zorgde. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) sprak zich daar nog tegen uit.