'Terreurverdachte studeerde in Enschede'

Een van de twee terrorismeverdachten die vorige week in Duitsland werden opgepakt, studeerde in Nederland. Dat zegt het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Het zou gaan om de 23-jarige Duitse Somaliër Omar D. uit Gronau. Hij was vierdejaars student Technische Natuurkunde aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Zijn studie leidt bijvoorbeeld op tot onderzoeker in onderzoekslaboratoria of medewerker op röntgenafdelingen van ziekenhuizen. D. zou dit schooljaar nog niet op de hogeschool gesignaleerd zijn.

De schoolleiding reageerde in het programma geschokt. De medestudenten zijn door de school op de hoogte gebracht. De leerlingen kenden de Nederlands sprekende student volgens EenVandaag als een rustige en vriendelijke jongen.

Een Duitse antiterrorisme-eenheid haalde de twee verdachten vorige week uit een KLM-vliegtuig. De Fokker 50 stond op het punt van Keulen naar Amsterdam te vliegen.

De twee werden volgens de Duitse krant Bild al langer in de gaten gehouden. De politie greep naar eigen zeggen in toen ze een afscheidsbrief achterlieten waarin ze aangaven als martelaars bij een terreuraanslag te willen sterven. Volgens EenVandaag zegt een advocaat van de verdachten dat het niet om afscheidsbrieven, maar om liefdesbrieven gaat.

Het duo was volgens de politie niet van plan het vliegtuig te kapen. De verdachten wilden volgens de Duitse krant Tagesspiegel via Amsterdam en Oeganda naar Pakistan reizen om zich daar bij de beweging Islamitische Jihad Unie (IJU) aan te sluiten.


Keulen, vorige week (foto: DAG)