Utrecht mag samenscholen verbieden

De gemeente Utrecht mocht vorig jaar een samenscholingsverbod instellen in de wijk Kanaleneiland. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald.

Zeven jongeren tussen de 15 en 19 jaar stonden terecht voor 'samenscholen'. Zes van hen werden veroordeeld tot een boete van honderd euro. De zevende verdachte werd vrijgesproken, omdat niet bewezen kon worden dat hij meedeed aan de samenscholing. De kantonrechter in Utrecht sprak eerder alle zeven nog vrij.

De kantonrechter oordeelde in februari dat het Openbaar Ministerie een te ruime definitie van samenscholing hanteerde. De zeven tieners stonden in oktober vorig jaar, toen het verbod inging, weliswaar in een groep van meer dan vijf personen op straat, maar daarmee was samenscholing nog niet bewezen, vond de kantonrechter. Het hof oordeelde vandaag anders.

Het hof geeft toe dat niet elke groep aangeduid kan worden als een samenscholing en dat iedere situatie anders is. In Kanaleneiland is al jaren overlast door jongeren die onder meer vernielingen plegen en voorbijgangers op straat lastigvallen. Aan de hand van beelden van beveiligingscamera's stelde het hof vast dat het hier om samenscholing ging en dat de gemeente terecht een samenscholingsverbod had ingesteld.

Utrecht had een lijst opgesteld van zo'n tachtig jongeren voor wie het samenscholingsverbod gold. Deze zeven jongeren stonden ook op de lijst. Zij waren via een brief van de gemeente hiervan op de hoogte gesteld.

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) kondigden eerder aan dat zij een landelijke versie van het groepsverbod willen invoeren. Die wordt op zijn vroegst begin volgend jaar van kracht.