'Turkse reljeugd wil ook geld'

Volgens de Stichting Turkse Ouders (STO) uit Utrecht veroorzaken Turkse jongeren ook problemen en behoeven die daarom ook geld en aandacht. Dat schrijft De Pers vandaag. ''Iedereen maakt zich alleen druk om de Marokkanen'', zo klagen de Turkse ouders.

De Utrechtse wijk Kanaleneiland komt geregeld negatief in het nieuws door wangedrag van met name Marokkaanse jeugd. Maar de Turkse jongeren kunnen er ook wat van, volgens STO. Alleen kijkt daar niemand naar.

Ook het Turks Ouder Comité (TOC) ziet dat de aandacht alleen naar Marokkaanse ettertjes uitgaat.  Dat de Turkse jongeren nu ook problemen maken, is volgens case manager Turkan Boran ergens wel logisch: ''Natuurlijk zijn er nu incidenten, onze jongeren zijn zwaar gefrustreerd. Ze weten dat ze problemen moeten veroorzaken om aandacht te krijgen. Onze kinderen zien namelijk ook wel dat de Marokkaanse raddraaiers er beter van worden, dankzij de zware subsidiestroom. Ik krijg sterk het idee dat er sprake is van angstpolitiek. Men is bang voor Franse toestanden, dus worden de onruststokers gepaaid.''

Volgens de Turkse belangenbehartigers krijgen Marokkanen niet alleen een voorkeursbehandeling voor hun reljeugd, maar ook op de arbeidsmarkt: ''Zoveel minderheden worden afgewezen voor een stageplek, en dan zie je wel weer een Marokkaan in dienst die de taal amper beheerst. ‘Wat denk je dat dat doet met onze kinderen, die van nature al introvert zijn?'', aldus een boze Boran.

De Utrechtse politie zegt zich overigens niet te herkennen in de situatie dat er meer relTurken komen. ''Wij zien geen verschuiving van het probleem. Er zijn wel incidenteel wat jongeren met een Turkse achtergrond betrokken bij delicten.''

De klachten over het voortrekken van Marokkanen is niet geheel nieuw. Eerder dit jaar werd er vanuit de Surinaamse gemeenschap geklaagd dat de gemeente Amsterdam Marokkanen zou voortrekken.

Met dank aan FIGJAM voor de submit.