Miljoenen voor aanpak georganiseerde criminaliteit

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken trekt 16 miljoen euro uit voor tien expertisecentra die de aanpak van de georganiseerde criminaliteit ondersteunen. Dat liet het ministerie gisteravond weten.

Door de centra moeten politie en justitie effectiever samenwerken met onder meer gemeenten, belastingdienst, fiscale en sociale opsporingsdiensten.

Belangrijkste doel is om vermenging van de boven- en onderwereld tegen te gaan. Dat kan onder meer door het criminelen moeilijk te maken hun geld wit te wassen, bijvoorbeeld via de aankoop van vastgoed. Volgens het ministerie gaat jaarlijks ongeveer 20 miljard euro om in malafide branches.

Alleen een strafrechtelijke aanpak is niet genoeg om witwassen te voorkomen, vindt Ter Horst. Dan blijft het namelijk mogelijk dat de overheid criminelen ongewild van dienst is, bijvoorbeeld door vergunningen of subsidies te verlenen. Het is de bedoeling dat niet alleen fraude en misbruik van de vastgoedsector worden bestreden, maar ook zaken als mensenhandel en hennepteelt.

Het is niet bekend wanneer alle centra in werking moeten zijn. Minister Ter Horst zei in de uitzending van Netwerk dat wat haar betreft "morgen" kan worden begonnen met deze werkwijze.