UNHCR: 52 Somaliërs dood op boot

Tweeënvijftig Somalische vluchtelingen zijn jammerlijk omgekomen aan boord van een kapotte boot die achttien dagen op zee heeft rondgedobberd. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, zondag gezegd.

De boot was op 3 september met 124 vluchtelingen aan boord uit Somalië vertrokken, maar ging al na enkele uren kapot. De bemanning vertrok aan boord van een ander schip en keerde niet meer terug. Toen de boot in de buurt van Jemen terechtkwam slaagden twee vluchtelingen erin zwemmend de kust te bereiken en de autoriteiten te waarschuwen. Een derde zwemmer haalde het niet. De Jemenitische kustwacht kon 69 overlevenden van boord halen. Vier van hen overleden alsnog in het ziekenhuis.

De meeste mensen die onderweg bezweken werden door de overlevenden overboord gegooid, zei de UNHCR. De VN-organisatie, die vluchtelingen in Jemen opvangt, zei dat dit jaar al zeker 31,192 bootvluchtelingen in Jemen zijn aangekomen, onder wie 21,201 Somaliërs en 9,854 Ethiopiërs. Meer dan 228 bootvluchtelingen zijn omgekomen en zeker 262 worden vermist.