Topoverleg in Brussel over Fortis

Alle invloedrijke personen uit de Nederlandse en Belgische financiële wereld en politiek zijn vandaag in Brussel bijeengekomen voor topberaad over de toekomst van de geplaagde bankverzekeraar Fortis.

Namens Nederland zijn minister Wouter Bos van Financiën en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) naar de Belgische hoofdstad afgereisd. In de marge van het overleg aldaar zei Bos tegen de Belgische televisiezender VRT dat hij tot een oplossing hoopt te komen "in het belang van alle spaarders".

Minister-president Jan Peter Balkenende laat zich voortdurend op de hoogte houden. De premier, minister Bos en Wellink hebben zaterdag tot na middernacht overleg gevoerd over de crisis bij Fortis. Dat beraad vond plaats op het DNB-kantoor in Amsterdam.

Verschillende media melden dat bankverzekeraar ING en de Franse bank BNP Paribas betrokken zijn bij de onderhandelingen. Mogelijk nemen zij delen van Fortis over. Volgens Het Financieele Dagblad heeft ING zich inmiddels teruggetrokken als kandidaatkoper. Een woordvoerder van het financiële concern wilde geen commentaar geven.

Andere media melden op basis van bronnen dat Fortis genationaliseerd zal worden door de Belgische staat.

Het Belgische kabinet is vandaag om 18.00 uur bijeengekomen om het lot van de geplaagde bankverzekeraar Fortis te bespreken. Ook de raad van bestuur van Fortis heeft een vergadering belegd.

President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) is eveneens in Brussel. Fortis-voorzitter Lippens zal naar alle waarschijnlijkheid opstappen.

Verzint Wout ook 700 miljard?  (foto: ANP)