Positie Verdonk verder verzwakt

De positie van Rita Verdonk is verder verzwakt. TON zou nu 10 zetels halen, eentje minder dan vorige week. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Niet alleen het aantal zetels, ook het rapportcijfer van Verdonk gaat achteruit. Kreeg de leider van Trots op Nederland in mei nog een 4,1 van de kiezers, nu is dat gedaald naar een 3,3. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold krijgt het hoogste cijfer van de kiezer: een 5,4. In de peiling blijft D66 staan op 15 zetels.

Scoorde Verdonk in mei bij de VVD-kiezers nog hoger dan Mark Rutte, nu is dat andersom. Het vertrouwen in de VVD-leider wordt door de eigen kiezers beoordeeld met een 5,8. Verdonk krijgt een 4,6 van de VVD-kiezers. De liberalen blijven stijgen in de peiling. Met 21 zetels zou nu de VVD de tweede partij van Nederland zijn. In mei stond de partij, die 22 zetels in de Tweede Kamer heeft, nog op 12 zetels. Destijds bleek uit de peiling dat TON met 26 zetels de tweede partij van Nederland zou zijn.

De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders krijgt er één zetel bij. Zowel de VVD als de PVV haalt deze week de hoogste score sinds Verdonk ruim een jaar geleden uit de VVD-fractie werd gezet. De PVV komt op 16 zetels en is in De Honds peiling daarmee even groot als de 16 die de PvdA er nu haalt.

Uit de wekelijkse peiling blijkt verder dat het CDA de grootste partij van Nederland blijft. Net als vorige week staat de partij op 33 zetels. Het CDA bezet momenteel 41 stoelen in de Kamer. De ChristenUnie krijgt er deze week één zetel bij en staat weer op het niveau van de vorige Tweede Kamerverkiezingen: 6. Daarmee is het de enige regeringspartij die niet op verlies staat.