Akkoord over financieel reddingsplan VS

De fractieleiders van het Congres en de regering van president George Bush hebben alsnog een voorlopig akkoord bereikt over een reddingsplan voor de Amerikaanse financiële wereld. Het Huis van Afgevaardigden zal mogelijk vandaag nog over het plan stemmen, de Senaat mogen.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, maakte gisteren iets na middernacht bekend dat er overeenstemming was bereikt. De uiteindelijke afspraken moet nog wel op papier worden gezet, zei ze. Minister van financiën Henry Paulson zei dat de puntjes nog op de i gezet moesten worden. "Maar ik geloof dat we er zijn", aldus de minister.

De overheid moet volgens het plan 700 miljard dollar (bijna 500 miljard euro) in de financiële industrie pompen om slechte hypotheken en andere problematische bezittingen van in het nauw geraakte banken en financiële instellingen over te nemen, zodat die weer ruimte krijgen om leningen te verstrekken en de sputterende economie draaiende te houden.

Donderdag werd er ook al een principeakkoord aangekondigd, maar dat ging door tegenwerking van Republikeinse zijde niet door.


Akkoord over financieel reddingsplan VS  (foto: DAG)