Japan laat ibissen in de natuur los

In Japan zijn donderdag tien ibissen in de natuur losgelaten, in de hoop dat de in 1981 verdwenen vogel zich weer in het wild zal gaan voortplanten. Onder de hoogwaardigheidsbekleders die de elegante witroze vogels uit hun houten kisten bevrijdden was prins Akishino.

De ibissen, sommige uitgerust met een gps-zendertje, vlogen onder gejuich van omstanders op en zetten koers naar nabijgelegen rijstvelden.

De ibis is een van Japans nationale symbolen en was lange tijd een geliefd onderwerp van Japanse prenttekenaars. Maar de jacht, bestrijdingsmiddelen en uitbreiding van de menselijke bewoning leidden ertoe dat de kromgebekte vogel 27 jaar geleden in het wild uitstierf.

Het plan is om voor 2015 in totaal zestig ibissen uit te zetten. De vogels worden gefokt in een centrum in Sado, uit ibissen die door China ter beschikking werden gesteld.

In 1998 schonk de toenmalige Chinese president Jiang Zemin Japan een ibispaar, Yo-Yo en Yang-Yang. Toen dat een jaar later zijn eerste jong kreeg stond Japan op zijn kop. Van uur tot uur deden tv-zenders verslag van de inspanningen van het jong zich uit zijn ei te bevrijden.