8 jaar cel voor doodsteken asielzoeker

Een 38-jarige man uit Libië heeft acht jaar cel gekregen voor een moord in het asielzoekerscentrum in Middelburg in mei. De rechtbank in die stad achtte  bewezen dat de man opzettelijk en met voorbedachten rade het 21-jarige slachtoffer uit Sudan heeft doodgestoken. De officier van justitie had twaalf jaar celstraf geëist.

De rechtbank gaf de man een lagere straf dan was geëist, omdat het verblijf in de gevangenis voor hem zwaarder wordt geacht dan voor Nederlandse gevangenen. Hij spreekt amper Nederlands en komt door zijn hoedanigheid als asielzoeker niet in aanmerking voor verloven en andere resocialisatietrajecten.

De verdachte zegt zich niets meer te kunnen herinneren van de steekpartij, die eind mei plaatsvond. Volgens getuigen liep de Libiër, nadat hij de recreatieruimte was ingekomen, rechtstreeks op het slachtoffer af in een normaal, kalm tempo en stak toe. Toen het slachtoffer wegrende, rende de 38-jarige volgens de getuigen achter hem aan omdat hij hem nog een keer zou willen steken.

Het slachtoffer en de verdachte woonden beiden in het asielzoekerscentrum. Het slachtoffer liep na de fatale messteken zwaargewond de receptieruimte van het centrum binnen. Hij werd gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.