Miljoenentekort bij Friese politie

De politie in Friesland kampt met een tekort van 69 miljoen euro. Oorzaak zijn de kosten van een omvangrijk nieuwbouwprogramma, die 'zwaar op de begroting' hebben gedrukt. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. De politie had 37 miljoen euro begroot.

In 2000 werd een programma opgesteld om de slechte huisvestingssituatie van de Friese politie te verbeteren. Uit onderzoek was gebleken dat sommige panden jarenlang niet of nauwelijks onderhouden waren. Hierdoor werkten medewerkers in omstandigheden die niet voldeden aan de eisen van de Arbodienst. Zo'n 22 politiebureaus en overige panden van de politie werden verbouwd.

De politie erkent nu dat onder meer geen rekening is gehouden met de aankoop van grond en de inrichting van de nieuwe werkplekken. Hierdoor stegen de kosten al met 39 miljoen euro. Ook werd besloten in een aantal gevallen nieuwe panden te bouwen in plaats van de oude te verbouwen.

Het korps geeft toe dat de financiële verantwoording jarenlang 'onvoldoende' is geweest. De verschillende bouwprojecten werden als afzonderlijke onderdelen behandeld en kregen allemaal een aparte financiële rapportage. Vijf jaar geleden werd geadviseerd om de werkwijze te verbeteren, maar dat heeft volgens de politie niet geleid tot actie.

De korpsleiding meldt in gesprek te zijn met het ministerie van Binnenlandse Zaken. De korpsleiding wil onderzoeken of het ministerie geld kan geven om de financiële situatie te verbeteren. Het ministerie was niet direct bereikbaar voor commentaar.