Piloten vielen in slaap tijdens vlucht

Twee piloten van de Hawaiiaanse vliegmaatschappij Go zijn in februari tijdens een korte vlucht in slaap gevallen, waarna het vliegtuig zijn bestemming voorbij vloog. Dat is woensdag bekendgemaakt door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

De piloten, twee mannen van 54 en 24, reageerden zeventien minuten lang niet op oproepen van de luchtverkeersleiding tijdens de ochtendvlucht van Honolulu naar Hilo, die normaal gesproken drie kwartier duurt. Toen er uiteindelijk contact werd gelegd, was het toestel zijn bestemming al ruim twintig kilometer gepasseerd. De piloten keerden om en wisten het vliegtuig met veertig passagiers aan boord uiteindelijk veilig aan de grond te zetten.

Het is nog altijd niet duidelijk waarom de piloten in slaap vielen. Na onderzoek bleken de luchtdruk en koolmonoxidewaarde in de cockpit in orde. Ook hadden de piloten voor de vlucht vijftien uur rust gehad, bijna tweemaal de voorgeschreven norm. Bij de 54-jarige piloot is sindsdien apneu geconstateerd, een slaapstoornis die tot vermoeidheid kan leiden.

De twee piloten zijn na het incident ontslagen en de FAA legde hun schorsingen van 60 en 45 dagen op. De oudere piloot werd zwaarder gestraft omdat hij verantwoordelijk was voor het radiocontact. Het is niet bekend of de piloten inmiddels bij een andere maatschappij weer aan het werk zijn.