Slachtoffers Fins bloedbad acht vrouwen en twee mannen

De slachtoffers van het bloedbad dat een 22-jarige leerling van een Finse beroepsopleiding gisteren aanrichtte in zijn klas zijn acht vrouwen en twee mannen. Een van de slachtoffers is een leraar, de anderen zijn klasgenoten van de dader. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

Behalve doden vielen er ook enkele gewonden. Een van hen, een 21-jarige vrouw, lag vandaag nog in het ziekenhuis. De schutter blijkt na zijn daad ook nog brand te hebben gesticht, waardoor de lichamen van de slachtoffers ernstig zijn verbrand. Uiteindelijk schoot de dader, Matti Juhani Saari, zichzelf door het hoofd.

De Finse regering overweegt naar aanleiding van het bloedbad het wapenbezit aan te pakken. Nog geen jaar geleden werd op een andere school in Finland een bloedbad aangericht. Premier Matti Vanhanen zei vandaag dat het tijd is om te overwegen of de verkrijgbaarheid van wapens moet worden beperkt.

In Finland zijn meer dan 1,6 miljoen vuurwapens in particuliere handen. De meeste wapens worden gebruikt voor de jacht. Na het vorige bloedbad, waarbij inclusief de dader negen doden vielen, zei de regering de minimumleeftijd voor het kopen van een wapen te zullen verhogen van 15 tot 18 jaar, maar dat is nog niet gebeurd.

-