De Vries: Politiebegeleiding in bus

Het mag in Nederland niet voorkomen dat bussen niet meer rijden omdat de chauffeurs zich niet veilig voelen. Dat heeft staatssecretaris van Defensie Jack de Vries gezegd op een partijbijeenkomst van het CDA in Hoogeveen, bevestigt zijn woordvoerder na een bericht daarover van het Nederlands Dagblad. "Die bussen moeten rijden, desnoods met politiebegeleiding."

De Vries is van mening dat het kabinet niet had moeten accepteren dat de bussen niet meer door de wijk Oosterwei in Gouda reden. "Dat kan niet in een land als Nederland." Het is volgens de staatssecretaris een taak van de overheid om de veiligheid te garanderen. "Doe je dat niet, dan capituleer je voor dreiging", tekende de krant uit zijn mond op.

Busvervoerder Connexxion besloot vorige week tijdelijk geen bussen meer door de Goudse buurt te laten rijden omdat buschauffeurs door Marokkaanse jongeren werden bedreigd, bestolen en geïntimideerd. De Tweede Kamer houdt morgen een spoeddebat over de problemen met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Dat gebeurt mede op aandringen van de PVV, die zelfs het leger naar Oosterwei wilde sturen.De PVV wil de discussie in dat debat breder trekken tot "Marokkaans geweld" in Nederland.

De Vries brak op de bijeenkomst ook een lans voor de maatschappelijke stage, zegt zijn woordvoerder. Dit schooljaar lopen ruim 61 duizend middelbare scholieren de stage. Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft twaalf miljoen euro beschikbaar gesteld voor 21 proefprojecten. In 2011 moeten alle middelbare scholieren een maatschappelijke stage lopen. De stage mag van De Vries zelfs uitgroeien tot een 'sociale plicht'.


Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries  (foto: DAG)