'Ratten steeds vaker niet met gif te bestrijden'

Ratten worden resistent tegen het gif dat in Nederland mag worden gebruikt. Dat concludeert het televisieprogramma Nieuwslicht uit een eigen onderzoek.

De resistentie onder ratten zou zijn oorsprong in Duitsland hebben en is volgens het programma inmiddels opgerukt tot in Nederland. Boeren en burgers in het oosten van Nederland zouden hierdoor steeds vaker grijpen naar 'illegale en wrede' manieren om rattenplagen te bestrijden. Het programma, dat vanavond wordt uitgezonden, zegt resistente ratten te hebben gevonden in Amersfoort en de Twentse plaatsen Albergen, Deurningen en Losser.

Ratten mogen in Nederland alleen worden bestreden met middelen die hun bloedstolling verhinderen. Deze middelen worden ook gebruikt bij patiënten met hart- en vaatziekten. Toen bleek dat mensen ongevoelig kunnen raken voor deze zogenoemde anti-coagluanten, werd al snel ontdekt dat ook ratten resistent kunnen worden. Doordat alleen de ratten die het gif kunnen verdragen overleven, zou het aantal resistente ratten snel toenemen.

De resistentie komt doordat één gen verandert. Volgens het programma kan sinds vorig jaar met een test worden nagegaan of dit gen is veranderd. Hierdoor is het niet meer nodig om gevangen ratten te vergiftigen om na te gaan of het gif voor hen nog dodelijk is. Toch zou het ministerie van Vrom geen zicht hebben op de resistentie van ratten in Nederland.

Bastiaan Meerburg van de universiteit van Wageningen stelt in een recent onderzoek dat bij de bestrijding van ratten 'onmenselijke' bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Hij wijst erop dat er geen welzijnseisen zijn als het gaat om bestrijding, terwijl er wel eisen gelden als het gaat om ratten die als proefdier worden gebruikt.

Nieuwslicht is vanavond te zien op Nederland 3 om 21.15.