Moslimomroep begint ledenwerving

De eerste Nederlandse moslimomroep voor betalende leden, Zenit, gaat vandaag beginnen met het werven van leden. Vanaf 2010 wil Zenit onderdeel worden van de Nederlandse publieke omroep en uitzenden op televisie, radio en internet.

De moslimomroep is niet religieus en wil met zijn programma's zowel Nederlanders als Nederlandse moslims aanspreken. De programma's zijn vooral gericht op amusement en vermaak in de vorm van soaps, komedies en persoonlijke verhalen van moslims. Maar Zenit gaat ook aandacht geven aan religieuze onderwerpen en de meningsverschillen die er zijn tussen moslims.

De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO), die samenwerken, hebben volgens de omroepwet als geestelijke stroming recht op zendtijd (39f-omroepen) en kennen geen leden.

De VARA ondersteunt de nieuwe omroep en verleent volgens voorzitter Vera keur 'hand en spandiensten bij de ledenwerving'. Zij noemde Zenit eerder deze maand een 'veelbelovend initiatief'. De ledenwerving is belangrijk voor een beginnende omroep. Binnen zes maanden moet een omroep 50.000 leden aan zich binden om door te mogen gaan.