Denemarken minst corrupt, Somalië het meest

Somalië was in 2008 net als in 2007 het corruptste land van de wereld. Denemarken scoorde in 2008 het best en mag de titel van het minst corrupte land dragen. Dat zijn enkele plaatsingen op de nieuwe CPI, de dinsdag gepubliceerde wereldwijde index over corruptie van Transparancy International. Zweden en Nieuw-Zeeland zijn respectievelijk twee en drie. Nederland komt samen met IJsland op de zevende plaats.

Net als in 2007 staat Somalië op plaats 180. Birma, Irak en Haïti kwalificeerden zich respectievelijk voor de plaatsen 179, 178 en 177. Afghanistan zakte van plaats 172 naar 176.

Opmerkelijk is de daling voor Groot-Brittannië en Italië. De Britten zakten van 12 naar 16, de Italianen van 41 naar 55. De Britse reputatie van onkreukbaarheid liep schade op door het besluit af te zien van verder onderzoek naar een van de grootste wapenleveranciers ter wereld in ruil voor lucratieve contracten in Saudi-Arabië. Italië leed onder fraude- en corruptiezaken in de publieke gezondheidszorg.

De Verenigde Staten stegen van 18 naar 20, maar blijven volgens Transparancy International onder de laagst gerangschikte industrielanden. De organisatie merkt op dat dit te maken heeft met het algemene gevoel dat lobbyisten en belangengroepen te grote invloed hebben op het politieke proces in de VS.

Het in Berlijn gevestigde Transparancy International baseert de index op onderzoek van bedrijven en overheden. Volgens bestuursvoorzitster Huguette Labelle werpt de index licht op de 'dodelijke band tussen armoede, falende instituten en corruptie'.