Zorg om vaginacorrectie

Steeds meer Engelse vrouwen laten hun vagina door een plastisch chirurg oplappen, om te voldoen aan het schoonheidsideaal. Maar deze operatie is beslist niet zonder gevaren, stelt professor Linda Cardozo, een invloedrijke Londense gynaecoloog. Cardozo heeft op een Canadees congres vrouwen opgeroepen twee keer na te denken voordat ze bij de chirurg aankloppen voor een ‘jongere vagina’.

Cardozo: ‘Het probleem is dat de ingrepen meestal in privéklinieken plaatsvinden, er is totaal geen toezicht op’, alarmeert de Engelse wetenschapper. ‘En hoewel er meer dan 45.000 Google-hits zijn, is er bij huisartsen weinig bekend over de gezondheidsrisico’s van vaginale operaties’, aldus Cardozo.

Vooral het verkleinen van de schaamlippen is een trend in Engeland. Gingen in 2001 nog 400 vrouwen naar de chirurg voor deze ingreep, dat zijn er nu ruim twee keer zoveel. Ook een versmalling van de vagina is gewild. Maar volgens Cardozo heeft zo’n ‘versmallende’ ingreep nauwelijks effect en betalen vrouwen duizenden ponden voor een zinloze operatie.