Man krijgt geen borsten van gemeente

De burgemeester van Vught kan opgelucht ademhalen. De Brabantse gemeente hoeft namelijk niet de borstvergroting van een inwoner van Vught te betalen. Dit heeft de rechtbank van Den Bosch beslist.

Het gaat om een zaak die een transseksuele Brabander tegen de gemeente had aangespannen. In september 2006 had de man zich namelijk laten ombouwen tot vrouw. Nu wilde het er ook nog een stel grote borsten bij, maar daar kon het bouwpakket naar fluiten. Sinds enige tijd hoeft de belastingbetaler niet meer op te draaien voor de kosten van een borstvergroting, dus de verzekering weigerde de boobjob te vergoeden. Hij diende nog bezwaar in tegen die beslissing, maar deze werd niet gegrond verklaard.

Hierop toog de vrouw zonder borsten naar de gemeente, en verzocht om bijzondere bijstand om hem alsnog een paar borsten te laten aanmeten. De gemeente wees het echter weer de deur. Volgens Vught zou het namelijk niet gaan om een niet strikt medisch noodzakelijke operatie.

De rechter is het roerend met de gemeente eens. Er is namelijk inderdaad geen sprake van een acute, psychische noodsituatie. De gemeente zou dan ook niet eens bevoegd zijn de eis van de transseksueel in te willigen, zo luidde het oordeel.