Stemmentracker controleert beloftes politici

De makers van de Stemwijzer hebben een nieuwe tool ontwikkeld, waarmee kiezers kunnen zien wat er van de verkiezingsbeloftes van de politieke partijen terecht is gekomen. RTL-Boulevardcoryfee en koningshuisdeskundige Peter van der Vorst, voor de gelegenheid in jacquet gehuld als 'minister van Verantwoording', overhandigde vandaag 'de vierde dinsdag in september' het 'koffertje' met de zogeheten Stemmentracker aan voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA).

Kiezers kunnen via internet hun mening geven over een aantal besluiten die de afgelopen jaren in de Kamer zijn genomen over politieke kwesties, zoals de verlenging van de missie in Uruzgan. De opvattingen van de kiezers worden vergeleken met het stemgedrag in de Kamer, zodat duidelijk wordt in hoeverre partijen hun verkiezingsbeloftes nakomen. "We kunnen nu de politici afrekenen op hun daden, niet op hun woorden of optreden in de media", aldus Van der Vorst.

Kamervoorzitter Verbeet omschreef de Stemmentracker als een 'heel mooi hulpmiddel' dat de politiek dichter bij de burger kan brengen. Wel plaatste ze een kanttekening. "Politiek is genuanceerder dan een ja- of een nee-stem tegen een motie." De achterliggende motivatie is ook belangrijk. Partijen kunnen in Nederland nooit één op één hun verkiezingsprogramma uitvoeren, omdat er altijd met meerdere partijen wordt geregeerd. "Je moet compromissen sluiten", aldus Verbeet.

De Stemmentracker is bedacht door het Instituut voor Publiek en Politiek, dat ook de succesvolle Stemwijzer ontwikkelde. Bij de Stemwijzer kunnen kiezers hun opvattingen toetsen aan de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen, waarna de Stemwijzer een stemadvies geeft.

Link: Stemmentracker.nl